Avlopp

Föreningen ansvarar för stamledningarna. Medlem ansvarar själv för avloppet ut till stamledningen.

Om det är stopp eller rinner dåligt i avloppet så är det sannolikt stopp i din golvbrunn eller i avloppsledningen från din golvbrunn. Prova gärna nedanstående om du vill undvika kostnad för avloppsrensning – äckligt men enkelt. Rensband och spolslang kan lånas av föreningen – kontakta styrelsen via info@harkranken.se. Förvaltaren hjälper dig mot en avgift om du behöver rensa avloppet men de flesta stopp är enkelt att fixa själv.

Kontakta oss
Date: January 18, 2020

Så här rensar du golvbrunnen i badrummet

Steg 1

Lyft på silen. Vissa silar lyfter man ut med handen, andra öppnar du genom att först lossa skruven i gallret.

 

Steg 2

Demontera vattenlåset i golvbrunnen. Stoppen är oftast under själva vattenlåset. Smuts och hår samlas i kanalen där inunder (flytta först bort avloppsröret från tvättmaskinen/badkaret genom att lyfta och vrida det åt sidan). Demontera vattenlåset genom att stoppa in handen inunder och dra upp det.

Vattenlåset sitter klämt i golvbrunnen med en O-ring runt som så du får ta i lite grann och dra det rakt upp.

 

Steg 3

Hår och smuts samlas ofta i mynningen till avloppet. Bli inte förvånad om du hittar en riktigt äcklig klump. Rensa rent. Oftast räcker detta annars får du använda rensband eller spolslang om du behöver rensa i röret ut till avloppsstammen. Våra avlopp är ömtåliga och gjorda av plaströr. Var försiktig vid rengöringen och inte för hårdhänt. Kolla att det blir ordentligt rent ända fram till stammen genom att snurra rensbandet. Spola sedan rikligt med varmt vatten.

Återmontera vattenlåset med tätring, sil och tvätt- och badkarsrör

Så här rensar du köksavloppet

Steg 1

Öppna först skruvarna vid avloppssilarna för vask och för disklåda.
Håll en hink under, för nu släpper hela kopplingen under, d.v.s. den som innehåller vattenlåset och rörkopplingarna till avloppet. OBS! Det finns gummitätningar mot diskbänken!

Ofta finns här även en inkoppling, som är avlopp från diskmaskin.

Alternativt för att undvika att spilla kan du lika gärna börja med vattenlåset vilket är den U-formade delen. Töm den på slam och vatten.

 

Steg 2

Demontera sedan vattenlåset och kopplingarna för grenrör etc. Var noga med att inte tappa kopplingar eller de små tätningar (en tunn ring) som finns i varje skarv. Normalt ska handkraft räcka. Använd inte kraftiga verktyg till rörkopplingar av plaströr!

Gör rent. De rör och kopplingar som du tagit loss, kan du tvätta med vanligt diskmedel och en flaskborste.

 

Steg 3

Rensa avloppet. Matrester och smuts samlas ofta i mynningen till avloppet. Bli inte förvånad om du hittar en riktigt äcklig klump. Rensa rent. Oftast räcker detta annars får du använda rensband om du behöver rensa i röret ut till avloppsstammen. Flera av våra avlopp är klena och gjorda av plaströr. Var försiktig vid rengöringen och inte för hårdhänt. Kolla att det blir ordentligt rent ända fram stammen genom att snurra rensbandet. Spola sedan rikligt med vatten.

Skruva ihop. Nu gäller det att du kommer ihåg hur det var från början! Montera allt – men skjut bara ihop det hela ganska löst, så att det hela är monterat snyggt. Dra först kopplingarna till diskbänken, och fortsätt nedåt tills allt är tätt. ”Provspola” med hinken som säkerhet! Dra de kopplingar som ev. läcker!